• Strings Attached

    Strings
    Attached

    Klotho, Lakhesis og Atropos.

  • Strings Attached på Fredrikstad Bla

    Strings
    Attached

    på Fredrikstad Blad

  • Dansefestival

    Dansefestival

  • Studio 75

    Studio 75

  • Sirkus Abaris

    Sirkus Abaris

  • Tango Fredrikstad

    Tango Fredrikstad

  • Dansefestival

    Dancefestival

Strings Attached

STRINGS ATTACHED er et kunstprosjekt om og med tråder. Hvilke historier kan en tråd fortelle? Tråder kan forbinde, knyttes sammen og lage et nett; tråder kan symbolisere forbindelsene som oppstår mellom mennesker som møtes. En tråd som trekkes fra en person til en annen kan stå for et fint møte – og det kan stå for en avgrensning av utenforstående.

“Connection is necessary to thrive as a human being. It is a part of our survival instinct. A healthy human being needs and wants to connect. So disconnection must have the opposite effect. It degenerates and starts to destroy a human being.”

Prosjektet fant i 2015 sitt uttrykk i en stedsspesifikk vandreforestilling som ble satt opp 11. sept og tok publikum med på en mytologisk inspirert og symbolsk reise fra fergeleiet på bysiden, over elven, gjennom gamlebyens gater og til avslutning på Ridehusplenen utenfor Gamlebyen kulturhus i Fredrikstad.

Inspirasjon

En hovedinspirasjon for prosjektet er fingertrådleker. Disse enkle lekene forekommer i mange kulturer, og som sport, musikk og dans kan de føre folk sammen:

“You can travel anywhere with a smile and a piece of string”
- Louis Leakey, antropolog.

I vandreforestillingen opplever publikum trådenes visuelle uttrykk i dansekoreografier og installasjoner, samt trådens symbolikk.

Mytologi

Forestillingen har forskjellige tablåer og både teater, dans, nysirkus, musikk og trådinstallasjoner blir brukt som virkemidler. Profesjonelle og amatører samarbeider om å bruke konseptet til å - bokstavelig talt - trekke forbindelser tvers gjennom byen. Publikum ledes gjennom de forskjellige scener av de tre greske skjebnegudinnene. Klotho spinner menneskenes livstråd; Lakhesis måler livstråden og bestemmer alle menneskers skjebne; Atropos, med sin fryktede saks, klipper livstråden på slutten av livet.

Deltakere

Prosjektet ønsker, i tillegg til å skape scenekunst i gatene, å knytte kontakter med en rekke forskjellige aktører innenfor dans og performance i Fredrikstad/Østfold. I tillegg er målet å involvere organisasjoner som jobber for integrering og forståelse mellom mennesker fra forskjellig etnisk og kulturell bakgrunn for å synliggjøre deres viktig arbeid. Noen av deltakerne i 2015 (blant 14 aktører/grupper og 80 deltakere) var strikkekafeen ved frivilligsentralen i Fredrikstad sentrum, to deltakere i fortellerkunstprosjektet for innvandrere “Se meg. Hør meg. Forstå meg” og Fredrikstads kulturutvekslingsprosjekt Tuko Pamoja med studenter fra Mosambik og Kenya.

Kunstnerne:

Yvonne

Ide og konsept til Strings Attached er laget av den sveitsiske danseren og skuespilleren Yvonne Wiche Levinsen, som bor i Fredrikstad. Hun har spesialisert seg i scenekunst med objekt- og materialarbeid og utforsker i Strings Attached hvilke historier som kan fortelles gjennom en eller flere utøveres interaksjon med tråder.

Lina

Sirkusperformer og luftakrobat som på scenen ofte befinner seg blant rep, tråder og knuter. Hun tar seg av utviklingen og rigging av trådskulpturer. Hun er en positiv og kreativ drivkraft i prosjektet og utforsker sammen med Yvonne mulighetene for å skape scenisk materiale i interaksjon med tråder.

Juan

For å synliggjøre kunstprosjektet Strings Attached startet Yvonne en samarbeid med Juan Valencia, som er ansvarlig for utforming av nettsiden, men også utforskningen hvordan digitale hjelpemidler kan brukes for å skape interaksjon, møter og lett tilgjengelig informasjon før, under og etter forestillingen.

demo

Idé, konsept og kunstnerisk ansvarlig:
Yvonne Wiche Levinsen

Trådskulpturer og riggeansvarlig:
Lina Jungergård

Fotograf:
Laura Hannam

Nettside:
Juan Valencia

Produsent:
Helga Åkre

Produsert i samarbeid med:
DIØ (Dansekunst i Østfold)
og Scenekunst Østfold

demo